top of page

Latte Machiato

1) Giet koude volle melk in een Latte Machiato-glas, tot de helft van het glas.


2) Draai de stoomknop eerst goed open totdat er een mooie stoomwolk uitkomt en draai hem dan weer dicht, zonder het glas er onder te zetten!

3) Steek nu het stoompijpje in het glas tot net onder de melk en draai de stoomknop weer open. (In het begin zul je ook een thermometer in het glas hangen, zodat je eenvoudig kunt aflezen hoe de temperatuur oploopt)

4) Beweeg het glas bij het opkomen van de melk weer langzaam naar beneden, zodat het pijpje weer net onder de melk stoomt. Nu ben je lucht aan het bijblazen en volume aan het maken. Niet te ver naar beneden, want dan blaas je er te grote bellen in.

5) Probeer het pijpje zo te houden, dat de melk in beweging blijft, zorg ervoor dat de melk in een mooi rondje blijft draaien.

6) Zit je op 35°C en/of hoor je een sissend geluid? Dan ga je met het stoompijpje zo’n 2 cm omlaag om de melk te verwarmen tot maximaal 70°C. (Lees deze temperatuur af op de thermometer óf voel met je hand aan de onderkant van het kannetje. Bijna te warm om aan te raken = goed!) 

8) Is de melk op temperatuur? Zet dan eerst het stoompijpje uit en haal daarna het glas eronder vandaan.
 

9) Belangrijk : zet het glas even weg, en activeer de stoomkraan weer (nastomen) en haal een doekje langs de stoompijp! Dit voorkomt verstoppingen en is van groot belang voor de levensduur van de machine.
 

Samenvatting melk : koude melk gebruiken, bovenin de melk stomen tot ca 35°C, daarna iets dieper in de melk tot max 70°C en daarna de stoompijp goed schoonmaken!
 

Het melkschuim voor de latte machiato('s) is nu klaar, zet vervolgens 1 of 2 espresso's om de machiato af te maken:

1) Neem de pistonhouder uit de machine, maak de keuze uit de 1- of 2-kops piston, afhankelijk van 1 of 2 kopjes espresso zetten
 

2) Neem een voorverwarmd cappucinokopje van de machine, of spoel een koud kopje even kort om met heet water zodat deze op temperatuur komt.
 

3) Vul de piston met 7 of 14 gram koffie (1 of 2 koppen) uit de bonenmolen en druk de koffie aan ('stevig' maar niet keihard)
 

4) Strijk met je vinger eventuele losse koffie van de ring van de piston af. Dit is belangrijk om vervuiling van de groep te voorkomen (geeft een hele bittere smaak)
 

5) Zet de piston terug in de machine, en draai licht aan. Vast = vast, er is geen kracht benodigd.

6)  Activeer nu binnen 4-5 seconden de watertoever voor 1 of 2 espresso (anders verbrand de koffie) en laat de koffie in het kopje stromen

7) De espresso is gezet, schenk de espresso langzaam in het midden van het latte machiato glas dat al gevuld is met melkschuim.

8) De latte machiato kan nu worden uitgeserveerd door de gastvrouw/heer. Serveer met Tony's Chocolony tabletje. Blijf zelf bij de machine.

 

9) Neem de piston uit de machine, klop deze leeg op de afkloplade, spoel na met heet water (evt met de borstel bij vastzittende resten) en zet deze weer in de groep. Zo blijft de piston schoon én warm voor de volgende zetbeurt. Belangrijk : kom je er even niet uit? Neem contact op met Dick, en laat de machine even rusten in de tussentijd.

 

bottom of page