top of page

Expobar "Elen" 2-groeps pistonmachine

Introductie

In De Buurman werken we met een professionele pistonmachine om zo te allerlekkerste koffiespecialiteiten te kunnen bereiden. Voor het bedienen van de machine is een basis barista-training vereist, die De Buurman uiteraard aanbiedt! Na deze training kunt u heerlijke espresso's, uitzonderlijk goede koffie en waanzinnig lekkere cappuciono's en latte machiato's zetten! Daarnaast mag u uzelf, toch wel met een beetje trots, 'Buurman Barista' noemen!

Helpt u mee om onze mooie machine goed te verzorgen? De machine is erg kostbaar, en heeft zowel geregeld onderhoud en schoonmaak nodig als een continue professionele bediening. Zonder barista-training ('Buurman Barista') is het dan ook helaas niet mogelijk om deze machine te bedienen.Dagopening

Zet de machine aan, en laat deze op temperatuur komen (rode lichtje knippert niet meer). Dit duurt ongeveer 10 minuten.
De machine is de avond van tevoren reeds schoongemaakt, dus na het eenmalig doorspoelen van de 2 groepen (2x 'loze' koffie laten doorlopen) is de machine gereed voor gebruik! 

Gebruik
 

Volg voor het bereiden van de diverse koffiespecialiteiten s.v.p. altijd de recepten die op de training zijn geoefend, en waar u zowel online (tekst en filmpjes) of in De Buurman (papieren recepten) naar kunt terugkijken. Hierin wordt van bonen malen tot serveren uitgelegd wat de stappen zijn, inclusief schoonmaken en serveren.
Bij twijfel, een storing of een defect kunt u altijd direct naar Dick bellen. Schroom niet!


 

Dagsluiting

- Zetgroep schoonmaken d.m.v. 'backflushen'

1) Verwijder het portafilter (zeefje) uit de piston (houder) en plaats hier het blindfilter

2) Zet de piston weer in de groep

3) Activeer de 'auto-cleaning' door de machine uit te zetten, daarna de toets voor 2 kleine koffies ingedrukt te houden en daarna de machine aan te zetten (toets dus ingedrukt houden bij aanzetten). Hierna reinigt de machine automatisch de groep d.m.v. een programma.  Laat de piston ten alle tijden in de groep zitten tijdens dit proces! Herhaal voor de 2e groep, en eenmaal per week met reinigingsmiddel. 

- Zet de machine uit en controleer of alle lichtjes zijn gedoofd
 


Reiniging gedurende de dag
 

Het juist en tijdig reinigen van de machine is een must om de normale levensduur van de machine én de koffiekwaliteit te kunnen garanderen. De normale schoonmaak-acties tijdens de bereiding zijn opgenomen in de recepten (o.a. voorspoelen pistons, uitkloppen, melkpijp nastomen, melkpijp afnemen etc). Daarnaast zijn er nog enkele andere zaken waarmee we rekening houden :
 

- Buitenkant van de machine : haal zodra dat nodig is een doek met enkel lauwwarm water over de buitenkant. Geen sop gebruiken s.v.p. Let op de bovenkant van de machine deels open is, hier dus zuinig met waterdruppels!
- Reiniging van de losse koffiemolen : ruim regelmatig de koffie op die naast de molen of de afkloplade valt op met een natte doek. 
- Reinig regelmatig het oppervlak van de zetgroep met een daarvoor geschikte borstel, als ook de pistons en portafilters zelf.

- Houd de lekbak zoveel mogelijk schoon, verwijder deze indien er grote resten koffie ophopen. Voorzichtig, want onder de lekbak ligt elektronica en leidingwerk.
 

- Incidentele zetgroep reiniging bij koffie die blijft hangen : 
1) Plaat het blindfilter op de piston
2) Zet de piston half los in de groep

3) Zet een continue espresso en beweeg de piston zachtjes van links naar rechts en vice versa

4) Let op : hierbij stroomt water over de piston, HEET!Extra tips
 

- Houd de voorraad versgemalen koffie in het reservoir van de bonenmolen zo laag mogelijk. Hoe verser hoe beter, en de eenmaal gemalen koffie kan de volgende dag niet opnieuw gebruikt worden.
- Werk in rust aan de machine en laat je niet afleiden. De machine is van professionele kwaliteit en bevat gevoelige onderdelen. De Buurman heeft fors geïnvesteerd in deze apparatuur om de 'beste koffie van Hardinxveld' te zetten, dus we zijn er zuinig op! 
- Bij twijfel, defect of vragen : machine uit, bel Dick.

bottom of page